Pochodzenie: Normandia Rodzina serów: Sery miękkie Rodzaj mleka: mleko krowie Smak: ma ostry smak podobny do kruchego mięsa, lekko kwaskowaty Zawartość tłuszczu: minimum 40% Pora roku: późną wiosną, jesienią, zimą Opis: Dawniej był wyrabiany przez mnichów, obecnie częściej produkuje się go w mleczarniach. W XIX wieku nazywano go "mięsem biedaków", gdyż w tamtym okresie był…
Kategoria: Sery
Sery
Ser Mimolette
by Redakcja • • 0 Comments
Pochodzenie: Nord Pas de Calais Rodzina serów: Sery twarde Rodzaj mleka: mleko krowie Smak: subtelny owocowy aromat i łagodny, słodkawy, orzechowy smak Zawartość tłuszczu: 40% Pora roku: cały rok Opis: Nazywany również boule de lille. Ser ten powstał w Holandii. We Francji zaczęto go wyrabiać kiedy francuski minister finansów Colbert w XVII wieku wprowadził zakaz…
Sery
Ser Maroilles A.O.C.
by Redakcja • • 0 Comments
Pochodzenie: Nord Pas de Calais Rodzina serów: Sery miękkie Rodzaj mleka: mleko krowie Smak: słodko -kwaśny smak sera długo pozostaje w ustach Zawartość tłuszczu: 45% Pora roku: lato, jesień, zima Opis: Jest to ser tradycyjny, farmerski i rzemieślniczy. Ser ten uważa się za przodka wszystkich serów trapistów. Po raz pierwszy zrobiono go w północnej Francji…
Sery
Ser Camembert de Normandie A.O.C
by Redakcja • • 0 Comments
Sery
Omlet z serem camembert i ziołami
by Redakcja • • 0 Comments
Składniki: 75 g młodego lub mrożonego szpinaku 1 łyżka stołowa soku z cytryny 1 łyżka stołowa oliwy z oliwek 3 roztrzepane jajka 1/2 łyżki stołowej posiekanego szczypiorku 1/2 łyżki stołowej posiekanej pietruszki 1/2 łyżki stołowej posiekanych liści estragonu 55 g pokrojonego w plasterki sera camembert sól i pieprz masło do smażenia Przygotowanie: Włożyć szpinak mrożony…
-300x226.jpg)
.jpg)