Pochodzenie: Rodan Alpy Rodzina serów: Sery kozie Rodzaj mleka: mleko kozie Smak: mocny, pikantny smak Zawartość tłuszczu: minimum 45% Pora roku: cały rok, wersja fermier od wiosny do jesieni Opis: Dolina dolnego Rodanu nadaje się idealnie do hodowli kóz ze względu na suchy klimat. Kozy odżywiają się nie tylko trawami, ale również pędami i liściami…
Kategoria: Sery
Sery
Ser Chevrotin
by Redakcja • • 0 Comments
Pochodzenie: Rodan Alpy Rodzina serów: Sery kozie Rodzaj mleka: mleko kozie Smak: aromatyczny o smaku miodu Zawartość tłuszczu: 45% Pora roku: lato i jesień Opis: Jest to ser produkowany we francuskich Alpach. Pierwsze tego typu sery zostały wyprodukowane w XVII wieku. Ze względu na odmienność geograficzną regionu Chevrotin wyraźnie różni się od serów kozich wytwarzanych…
Sery
Ser Bresse Bleu
by Redakcja • • 0 Comments
Pochodzenie: Rodan Alpy Rodzina serów: Sery pleśniowe Rodzaj mleka: mleko krowie Smak: kremowy, mocny smak Zawartość tłuszczu: 70% Pora roku: cały rok Opis: Ser przemysłowy z przerostem pleśniowym. Ser bresse bleu powstał w czasie drugiej wojny światowej. Stał się bardzo popularny w latach pięćdziesiątych. Produkuje go obecnie wielka firma mleczarska Bongrain. Jego miąższ jest treściwy,…
Sery
Ser Bleu du Vercors sassenage A.O.C
by Redakcja • • 0 Comments
Pochodzenie: Rodan Alpy Rodzina serów: Sery pleśniowe Rodzaj mleka: mleko krowie Smak: słodki smak mleka z delikatnym posmakiem orzechów Zawartość tłuszczu: minimum 48% Pora roku: lato, jesień Opis: Ten tradycyjny ser początkowo był wytwarzany przez mnichów, następnie przepis zaczęto wykorzystywać w okolicznych wioskach. W XIV wieku baron Albert z Sassenage zezwolił swoim poddanym na wolną…
Sery
Sery Lazur zapiekane w cieście naleśnikowym
by Magda K • • 0 Comments
Składniki: 230 g sera Lazur złocisty 230 g sera Lazur srebrzysty 150 g mąki pszennej 100 ml mleka 1 jajko olej Sposób przyrządzenia: Sery kroimy na pół. Z mąki, mleka i jajka przygotowujemy ciasto naleśnikowe o konsystencji kwaśnej śmietany. Plastry sera obtaczamy w cieście i smażymy na mocno rozgrzanym oleju do osiągnięcia złocistego…