Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kategoria: Jajka

Jajka nadziewane indykiem

Składniki: • 8-10 jajek • 2 łodygi selera naciowego • 1-2 szalotki • 1/2 czerwonej papryki • 20-30 dag pieczonego indyka • 3 łyżki majonezu • 2 łyżki musztardy dijon • 1 łyżka octu jabłkowego • 1 łyżeczka cukru • 1/4 łyżeczki soli Sposób przyrządzenia: Jajka ugotować na twardo. Obrać i przekroić na pół wzdłuż,…

Jajka faszerowane rybą wędzoną

Składniki: • 6 jajek ugotowanych na twardo • 20 dag wędzonej ryby • 1 łyżeczka oliwy • 1 łyżeczka masła • 1/4 pęczka szczypiorku Sposób przyrządzenia: Jajka obrać, przekroić na pół, wyjąć żółtka. Wędzoną rybę obrać ze skóry, usunąć ości, zmielić, dodać ugotowane żółtka, oliwę i masło. Wszystko razem utrzeć, dodać szczypiorek, wymieszać. Ostrożnie napełnić…

Jajka w sosie szczypiorkowym Xawiera

Składniki: • 4 jajka ugotowane na twardo • 2 żółtka • 0.5 szklanki kwaśnej śmietany • 1 łyżeczka musztardy • sól • 0.5 pęczka szczypiorku Sposób przyrządzenia: 2 żółtka surowe utrzeć z kwaśną śmietaną, dodać musztardę, sól i drobno posiekany szczypiorek, wymieszać. Jajka przekroić na połówki. Ułożyć na talerzyku, polać sosem, podawać. Przepis został nadesłany…

Jaja w koszulkach

Bardzo smaczne i zdrowe są jaja przyrządzone na francuski sposób tak zwane "oeufs sur plat." Przyrządzenie tychże jest bardzo proste, wymaga tylko koniecznie półmiska cynowego lub blaszanego, na który, postawiony na gorącej blasze kuchni lub na fajerce czy ruszcie nad rozżarzonymi węglami, trzeba włożyć dużą łyżkę masła surowego, a gdy jest dobrze gorące, to jest…

Omlety francuskie bez mąki

Pod wyrazem omlet rozumieją u nas powszechnie mieszaninę bitych jaj z mąką i cukrem, upieczoną na patelni, podawaną przy jarzynach lub z konfiturami, zwaną grzybkiem. We Francji podają omlet bardzo delikatny, zupełnie odrębną mający powierzchowność. Dobroć omletu polega głównie na trzech warunkach: nie robić większego jak z 3 do 4-ch jaj najwyżej; lepiej zrobić kilka…