Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kategoria: Jajka

Jajecznica sadzona

Składniki: • 1 łyżka masła • sól • 4 jajka • 3-4 plasterki boczku Sposób przyrządzenia: Roztopić sporą łyżkę masła na patelni i wbijać ostrożnie jajka, tak, żeby żółtko się nie rozlało. Posolić i smażyć aż białka się zetną. Można usmażyć je na boczku. Najpierw pokroić boczek w kostkę, usmażyć i dopiero na usmażony wbijać…

Jajka z wędzoną rybą

Składniki: • 1 mała wędzona ryba • 1 mały słoik majonezu • 5 jajek • 2 duże ogórki kwaszone (zielenina) • sól, piprz • 1/2 pęczka natki z pietruszki Sposób przyrządzenia: Ugotowane na twardo jajka obrać, przekroić na pół, wyjąć żółtka. Dokładnie oczyszczoną z ości rybę rozetrzeć z żółtkami i kilkoma łyżkami majonezu, doprawić solą…

Jajka faszerowane smażone

Składniki: • 4 jajka • 2-3 łyżki masła • 2-3 łyżki śmietany • 0.5 pęczka szczypiorku lub natki z pietruszki • sól, piprz • bułka tarta Sposób przyrządzenia: Jajka umyć, ugotować na twardo, schłodzić w zimnej wodzie, przekroić ostrym nożem razem ze skorupką wzdłuż na połówki. Wybrać jajka łyżeczką i drobno posiekać. Dodać 2 łyżki…

Kotleciki z jajek

Składniki: • 6 jajek na twardo • 6 łyżek tartej bułki • 2 jajka surowe • 3 łyżki oleju • 2 średniej wielkości cebule • kilka łyżek śmietany • sól, pieprz • tłuszcz do smażenia Sposób przyrządzenia: Drobniutko posiekaną cebulę podsmażyć lekko na 3 łyżkach mocno rozgrzanego oleju. Jajka posiekać, dodać cebulę, tartą bułkę, surowe…

Jaja faszerowane III

Składniki na 20 sztuk: 10 jaj ugotowanych na twardo Składniki na farsz do czterech połówek jaj: (1): 2 łyżki tłustego twarogu 1 łyżka siekanych ziół 2 łyżki mleka szczypta soli (2): 2 łyżki sera cottage (ziarnisty twaróg) 1 łyżka drobno startej marchewki 1 łyżeczka mielonych orzechów laskowych szczypta soli i pieprzu (3): 2 łyżki tłustego…