Składniki: 8 małych karczochów sok z 1 cytryny 60 g mąki 120 ml oliwy 5 jajek sól pieprz Sposób wykonania: Karczochy oczyścić odcinając łodygę i twarde liście po czym zalać je wodą wymieszaną z sokiem z cytryny i odstawić na 15 minut. Po tym czasie odsączyć i pokroić na ćwiartki odcinając wąsy po czym obtoczyć…
Kategoria: Jajka
Jajka
Parmezan z migdałami
by Małgorzata D • • 0 Comments
Składniki: 125 g migdałów 1 l wrzącej wody 150 ml zimnej wody 60 g masła 100 g maki – 2łyżki sól 90 g startego parmezanu szczypta papryki Sposób wykonania: Obrane migdały zalać wrzątkiem i odstawić na 1 minutę po czym je odsączyć i przelać zimną wodą, wówczas drobno je posiekać. Następnie 50 g masła razem…
Jajka
Camembert
by Janina • • 0 Comments
Składniki: 2 krążki sera camembert 2 szklanki płatków kukurydzianych jajko sól pierz tymianek rozmaryn 4 łyżki żurawiny kilka listków natki pietruszki olej Przygotowanie: Krążki sera camembert przekrój w poprzek i zanurz w jajku rozmąconym wcześniej z solą, pieprzem , tymiankiem i rozmarynem. Następnie obłóż ser pokruszonymi płatkami kukurydzianymi. Rozgrzej olej i krótko usmaż na nim…
Jajka
Omlet z botwinką
by Marta K • • 0 Comments
Składniki: 500 g botwinki sól 6 jajek pieprz 60 g startego parmezanu 60 g szynki 4 łyżki oliwy Sposób wykonania: Botwinkę pokroić po czym zalać ją osoloną wodą i gotować około 10 minut po czym ją odsączyć i posiekać. Następnie roztrzepać jajka razem z tartym serem, posiekaną szynką oraz botwinką. Doprawić do smaku solą oraz…
Jajka
Jajka z curry
by Marta K • • 0 Comments
Składniki: 60 g masła 1 cebula 1 jabłko 30 g mąki 1-2 łyżek curry 1 łyżeczka sproszkowanego kminku 600 ml wrzącego rosołu 6 jajek ugotowanych na twardo 1 łyżka posiekanej natki pietruszki Sposób wykonania: Na rozgrzanym maśle zeszklić posiekaną cebulę po czym dodać obrane jabłko pokrojone w kostkę, trzymać na ogniu 3-4 minuty. Następnie oprószyć…