Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kategoria: Jajka

Jaja faszerowane szprotkami

Składniki: 4 jajka ugotowane na twardo puszka wędzonych szprotek w oleju pomidor łyżka natki pietruszki łyżka kiełków rzodkiewki kilka liści zielonej sałaty sól pieprz Sposób wykonania: Jajka ugotować po czym je obrać i przekroić wzdłuż na połówki. Następnie wyjąć żółtka, które utrzeć razem ze szprotkami oraz posiekaną zieleniną. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Powstała…

Jaja oplatane cielęciną i szynką

Składniki: 6 jaj 6 plastrów gotowanej szynki 6 cienkich plasterków cielęciny musztarda sól pieprz 3 łyżki oleju szczypiorek Sposób wykonania: Jajka ugotować na twardo. W między czasie plasterki cielęciny oprószyć solą oraz pieprzem i posmarować musztardą po czym ułożyć na nich plasterki szynki. Następnie jajka obrać i owinąć je mięsem, dość ciasno i spiąć wykałaczką…

Likier jajeczny

Składniki: 5 żółtek 25 dag cukru łyżeczka cukru waniliowego 1/3 l mleka ¼ l spirytusu ¼ l koniaku Sposób wykonania:  Do żółtek dodać cukier i cukier waniliowy i całość dokładnie utrzeć po czym rozprowadzić je przegotowanym, ostudzonym mlekiem. Następnie zlać do karafki i dodać spirytus oraz winiak. Potrząsając całość dokładnie wymieszać i odstawić na 4-5…