Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kategoria: Jajka

Omlet z warzywami i wołowiną

Składniki: 2 ziemniaki cukinia marchewka cebula 20 dag wołowiny 1 łyżka mąki 4 jajka 2 łyżki mleka 3 łyżki startego żółtego sera 2 łyżki oleju sól pieprz Sposób wykonania: Cukinię, ziemniaki oraz marchewkę pokroić w kostkę po czym zalać je osoloną wodą i gotować ok. 8 minut. W między czasie mięso pokroić w kostkę i…

Marchewkowy omlet zapiekany

Składniki: 3 jajka 2 łyżki mleka łyżka masła sól 1 marchewka Sposób wykonania: Marchewkę obrać po czym zalać wodą i ugotować, wówczas zetrzeć ją na tarce. Następnie jajka roztrzepać z dodatkiem mleka i soli. Dodać do jajek marchewkę, dokładnie wymieszać i przelać masę omletową do naczynia żaroodpornego. Wstawić do rozgrzanego piekarnika na 10 minut. Przed…

Jajka ze szpinakiem

Składniki: 6 jajek 250 g szpinaku  7 łyżek masła ½ szkl. bulionu sól 12 grzanek ½ szkl. sosu śmietankowego Sposób wykonania: Szpinak wrzucić do rondelka z rozgrzanym masłem po czym wlać bulion i udusić. W między czasie jajka ugotować na twardo a grzanki podsmażyć. Następnie uduszony szpinak ułożyć na środku talerza, wokół położyć grzanki a…

Jajka na złotym chlebku

Składniki: 3 jajka 50 g chleba 1 ½ łyżki masła sól Sposób wykonania: Z chleba usunąć skórkę a miąższ pokroić w kostkę, który wrzucić na patelnie z rozgrzanym masłem. Gdy chleb się zarumieni wbić na niego jajka. Całość oprószyć solą i trzymać na ogniu do momentu, aż jajka się zetną ok. 3-5 minut.