Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kategoria: Drób

Kurczak i Drób: Przepisy kulinarne

W tym dziale znajdziesz ponad tysiąc przepisów kulinarnych na kurczaka, gęś, indyka i inny drób nawet strusia 

Udka kurczaka rozmarynem pachnące

Składniki: 6 udek kurczaka 1/3 szklanki białego wina szałwia i rozmaryn 2 ząbki czosnku sól, biały pieprz do smaku Sposób przyrządzenia: Udka umyć, dokładnie osuszyć, przyprawić solą i pieprzem. W naczyniu żaroodpornym ułożyć mięso, dodać zioła, masło i wino. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 240 stopni C odwracając i polewając powstałym sosem. Gdy kurczaka…

Pikantny kurczak z kolorowymi dodatkami

Składniki: 2 filety z kurczaka 3 różnokolorowe papryki 2 łodygi selera naciowego 1 marchewka 2 suszone papryczki chili 2 ząbki czosnku 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżeczka cukru 1 szklanka orzeszków nerkowca sól 1 łyżka oleju Sposób przyrządzenia: Umyte i osuszone piersi z kurczaka pokroić w kostkę o boku 2 cm. Podobnie pokroić obraną i…

Udka kurczaka z marchewką i śliwkami

Składniki: 6 udek kurczaka 3 duże, utarte na grubej tarce marchewki 1 obrana, pokrojona w pół plastry cebula 10 namoczonych wcześniej suszonych śliwek bez pestek 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1/3 szklanki soku cytrynowego 6 łyżek oleju 1 łyżka masła szczypta szafranu sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Umyte i osuszone udka kurczaka przekroić na dwie części w…

Udka kurczaka na sposób hiszpański

Składniki: 4 duże udka kurczaka 1 łyżeczka mielonej, wędzonej papryki 2 łyżki oliwy 10 pokrojonych  na połowę ząbków czosnku ¼ szklanki białego wytrawnego wina 1 liść laurowy sól, pieprz do smaku posiekana natka pietruszki Sposób przyrządzenia: Udka umyć, osuszyć. Ostrym nożem przeciąć w stawie kolanowym, usunąć skórę i kości które możemy zachować na zupę. Na…