Składniki: ½ kurczaka 1 łyżeczka soli mąka ziemniaczana 1 łyżeczka imbiru 1 białko 6-7 pieczarek 1 słodka papryka starta skórka z cytryny 1 łyżeczka posiekanego szczypiorku sok z 1 cytryny 5-6 łyżek oleju 1 ½ łyżki malcu 3 łyżki rosołu 1 łyżka sosu sojowego 2 łyżeczki cukru Sposób wykonania: Pierś kurczaka pokroić w paski, które…
Kategoria: Drób
Kurczak
Kurczak w sosie z orzechami włoskimi
by Ula • • 0 Comments
Składniki: 20 dag piersi kurczaka 1 łyżeczka imbiru 2 łyżki oleju 20 dag orzechów włoskich 1 łyżka smalcu 3 łyżki sos sojowego 1 ½ łyżeczki cukru 1 ½ łyżki rosołu Sposób wykonania: Mięso pokroić w kostkę, którą oprószyć imbirem po czym smażyć na rozgrzanym oleju razem z orzechami ok. 3 min, wówczas kurczaka wyjąć a…
Indyk
Gyros z udźca z indyka
by Ewelina B • • 0 Comments
Ta potrawa jest troszeczkę pracochłonna ale jest tego warta. Serwuję ją z białym ryżem ugotowanym na sypko, surówką z białej kapusty oraz sosem czosnkowym.
Składniki:
• udziec z indyka 1 sztuka
• kukurydza 1 puszka
• pędy bambusa 1/2 słoika
• czubryca czerwona 2 łyżeczki
• ziarenka smaku 1/2 łyżeczki
• przyprawa do gyrosa 1/2 opakowania
Sposób przyrządzenia:
Udziec z indyka obieramy ze skóry i nacieramy czubrycą, ziarenkami i przyprawą do gyrosa- zostawiamy w lodówce na kilka godzin. Układamy na brytfance i pieczemy w piekarniku około 1,5 godziny w 140’C.
Studzimy i obieramy mięso, kroimy je w paseczki. Na patelni smażymy z kukurydzą i bambusem, doprawiamy jeszcze przyprawa do gyrosa. Układamy na talerzu i jemy.
Przepis nadesłany na konkurs "Muza Ramsaye" przez Ewelosa
Kurczak
Kurczak pieczony z ziemniakami
by Ewelina B • • 0 Comments

Pyszne danie a czosnek po upieczeniu robi się prawie słodki – spróbujcie jak ja pierwszy raz go upiekłam byłam bardzo pozytywnie zaskoczona.
Składniki:
- udka z kurczaka 4 sztuki
- zioła do drobiu kamis 2 łyżki
- przyprawa do kurczaka po węgiersku 2 łyżki
- delikat do mięs knorr 2 łyżki
- czosnek 1 cała główka
- ziemniaki małe i równe 14 sztuk
- kilka pomidorów
- cukinia
- kmin rzymski cały 1 łyżeczka

Kurczak
Kurczak w sosie musztardowym
by Ewelina B • • 0 Comments

Pierwszy raz robiłam kurczaka w sosie musztardowym – ale na pewno nie ostatni. To danie dla wielbicieli czosnku. Przepis pochodzi z książeczki "Lubię gotować".
Składniki:
• udka z kurczaka bez skóry 2 sztuki
• czosnek 6 ząbków
• bulion 1 szklanka
• masło 2 łyżki
• olej 2 łyżki
• musztarda dijon 1/2 szklanki
• sos worchester shire 2 łyżeczki
• zioła prowansalskie 1 łyżka
• tabasko lub sambal oelek 1/3 łyżeczki
• pieprz zioówy 1/4 łyżeczki
• sól 1/4 łyżeczki
Sposób przyrządzenia:
Bulion wymieszać z drobno posiekaną cebulą, czosnkiem, musztardą, sosem worchestire i tabasco.
Mięso oprószyć solą, pieprzem i ziołami. Obsmażyć na rozgrzanej oliwie i maśle. Polać mieszanką musztardową, przykryć i dusić 20 minut. Wyjąć mięso z sosu – ja go zmiksowałam blenderem i lekko odparowałam. Później dodałam mięso i jeszcze chwilę gotowałam. Podawać z chlebem lub ziemniakami.
Przepis nadesłany na konkurs "Muza Ramsaye" przez Ewelosa.