Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kategoria: Kurczak

Przepisy kulinarne na dania z kurczaka, od „kurczaka pieczonego” po „kurczaka po tajsku”.
Zapraszamy do naszej kolekcji przepisów na kurczaka. 

Rozbieramy tuszkę kurczaka krok po kroku

Podzielenie tuszki kurczaka wyda się osobom obytym w kuchni czymś prozaicznie prostym. Jednak są osoby stawiające w kuchni pierwsze kroki. Do nich właśnie ta informacja jest kierowana. Przydatne do rozbioru, nożyce do drobiu, nóż do filetowania, deska ceramiczna lub plastikowa Zaczynamy od odcięcia udek od korpusu. Udko odciągnąć, ostrym nożem przeciąć skórę i mięśnie. Po…

Kurczak w ziołach

Składniki: 1 kurczak około 2 kg sól 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżka sosu sojowego Mieszanka suszonych  ziół: pieprz papryka bazylia tymianek oregano estragon Sposób przyrządzenia: Umytego kurczaka dokładnie osuszyć, odciąć szyjkę i końcówki skrzydełek. Oliwę wymieszać z sosem sojowym i solą, tą marynatą natrzeć dokładnie kurczaka wewnątrz i na zewnątrz, odstawić do lodówki…

Parmigiana z kurczaka

Składniki: 4 piersi z kurczaka 2 jajka sól, pieprz ¾ szklanki suszonej bułki 2 pomidory kilka listków bazylii ½ szklanki tartego żółtego sera (parmezan) 8 plastrów sera mozarella Sposób przyrządzenia: Umyte i osuszone piersi z kurczaka podzielić krojąc na 8 cienkich plastrów. Jajka rozbić, wymieszać, dodać sól i pieprz. Każdy kotlet z kurczaka moczyć w…

Piersi z kurczaka w sosie winogronowym

Składniki: 4 piersi z kurczaka 80 dag białych winogron 4 łyżki masła 2 łyżki posiekanej natki pietruszki sól i biały świeżo zmielony pieprz do smaku Sposób przyrządzenia: Mięso umyć i osuszyć. Natrzeć solą i pieprzem. W rondlu rozgrzać masło. Obsmażyć na nim piersi z obu stron na złoty kolor. Winogrona rozgnieść widelcem. Gotować ok. 5…