Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kategoria: Indyk

Podział (tranżerowanie) upieczonej tuszki indyka krok po kroku

Porcjowanie indyka, który jest gorący jest bardzo trudne, dlatego zdarza się pewna nieprawidłowość – bywa tak ze drób jest porcjowany po wystygnięciu a następnie jest odgrzewany. Jest to nieprawidłowość, ponieważ mięso po powtórnym podgrzaniu traci swoje walory smakowe i aromatyczne. Oto jak w prosty sposób podzielić gorącą tuszkę indyka. Potrzebny nam będzie odpowiedni nóż i…

Rolada z piersi indyka

 

Składniki:

  • 1 filet z indyka o wadze około 1 kg
  • 1 jajko
  • 10 obranych ząbków czosnku
  • ½ szklanki białej tartej bułki
  • ½ szklanki drobno posiekanego selera naciowego
  • ¼ szklanki drobno posiekanych zielonych oliwek
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżeczka tartej skórki cytrynowej
  • ½ łyżeczki posiekanego rozmarynu
  • 3 szklanki niewolonego bulionu drobiowego
  • sól, pieprz.

Paprykarz z indyka

Składniki: 1 kg filetów z indyka ( może być gulaszowe) 3 papryki ( najlepiej kolorowe) 1/2 kg pieczarek sól, pieprz, papryka słodka i ostra mąka ketchup pikantny cebula tłuszcz najlepiej margaryna 2 pomidory ( niekoniecznie) Sposób przyrządzenia: Filety pociąć na kawałki posolić ,popieprzyć ,posypać obiema paprykami ,obtoczyć w mące i odstawić na 15 min. Mięso…

Stroganow z indyka

Składniki: 50 dkg piersi z indyka 40 dkg surowego boczku 20 dkg fasolki szparagowej 2 pomidory ½ szklanki piwa ½ rosołu ½ szklanki śmietany 1 łyżka mąki 1 łyżka masła natka pietruszki sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Fasolkę szparagową blanszować we wrzątku, odcedzić, przelać zimną wodą. Mięso z piersi indyka i boczek pokroić w słupki, oprószyć…

Pieczeń z udźca indyka

Składniki: 1 udziec indyka (ok. 1 kg) 3 ząbki czosnku 10 dag margaryny 1/2 szklanki bulionu sól, pieprz 60 dag małych marchewek 40 dag mrożonego groszku 1 łyżka posiekanej natki tymianek, listek laurowy Sposób przyrządzenia: Mięso umyć. Czosnek obrać, pokroić w ćwiartki, naszpikować nim mięso, oprószyć solą i pieprzem, obsmażyć na rumiano na łyżce margaryny.…