Czosnek tu nie będzie dominował smakiem, jest to niezwykle subtelna i delikatna kombinacja. Składniki: • 2 duże główki czosnku w całości, nie obrane • 1,1 litra rosołu/bulionu z kurczaka • 1 łyżka oliwy z oliwek • 3 szalotki (gatunek malej cebuli) lub 2 średnie drobno posiekane • 2 ząbki czosnku drobno siekane • pół selera…
Kategoria: Risotto
Risotto
Risotto z grzybami
by Bahus • • 0 Comments
Składniki: 30 dag ryżu 40 dag grzybów 1 por (biała część) 1 marchew 1 strąk zielonej papryki 1 papryczka chili 1 dojrzały pomidor 3 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki startego żółtego sera sól i pieprz do smaku Sposób przyrządzenia: Grzyby umyć pokroić. Por pokroić w półplasterki. Marchew pokroić w słupki. Paprykę oczyścić, pokroić w…
Risotto
Risotto po portugalsku
by Bahus • • 0 Comments
Składniki: 15 dag ryżu 30 dag pieczonej cielęciny lub kury 3 średnie pomidory 1 średnia cebula 1 ząbek czosnku 5 łyżek oliwy 3 łyżki posiekanej zielonej pietruszki szczypta szafranu 1 szklanka rosołu (może być z kostki) 1 szklanka groszku konserwowego 3 łyżki drobno pokrojonych usmażonych grzybów (np. pieczarek) Sposób przyrządzenia: Oliwę zagrzać, wsypać przebrany i…
Risotto
Risotto z owocami morza 2
by Tinca • • 0 Comments
Składniki:
– 50 dag mrożonej mieszanki owoców morza
– 25 dag ryżu (2 torebki),
– 6 łyżek oleju,
– średnia cebula,
– 10 ziarenek ziela angielskiego,
– 2 liście laurowe,
– pół łyżeczki ziół prowansalskich,
– pół łyżeczki estragonu,
– 5 ziarenek pieprzu naturalnego,
– 2 gałązki selera naciowego,
– 2 łyżki białego
– wina wytrawnego, sól