Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Brzoskwinie na deser

Składniki:

  • 6 brzoskwiń
  • 1/3 kostki masła
  • 2/3 szkl. cukru pudru
  • 1 szkl. białego słodkiego wina
  • 2 goździki

Sposób wykonania:

  1. Obrane brzoskwinie przekroić na pół i usunąć pestki po czym przełożyć je do rondelka z rozgrzanym maśle.
    Posypać je cukrem i trzymać na małym ogniu aż cukier się rozpuści i zacznie karmelizować, wówczas podlać winem i wrzucić goździki.
    Dusić pod przykryciem na małym ogniu około3 minut.
    Po tym czasie odstawić na bok na 10 minut.
    Na sam koniec wyjąć z sosu goździki a brzoskwinie razem z sosem ułożyć na półmisku.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *