Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Brokuł zapiekany z serem Celiny

Znakomite przepisy z użyciem warzyw. Dziś brokuł w roli głównej. Do wykonania tego przepisu potrzebujesz: sera pleśniowego, śmietanki kremówki i jajka. 
 

Składniki:

  • 1 brokuł
  • 80 g sera pleśniowego 
  • 100 g śmietany kremówki 30%
  • 1 jajko
  • sól
  • pieprz
 

Sposób wykonania:

  1. Brokuł umyć i podzielić na różyczki.
    Do garnka wlać osoloną wodę.
    Zagotować ją po czym wrzucić brokuł.
    Gotować na małym ogniu około 4 minuty.
    Po tym czasie brokuł odcedzić i przełożyć do naczynia żaroodpornego.
    Następnie ser pleśniowy pokruszyć na mniejsze kawałki.
    Dodać do niego śmietanę kremówkę oraz wbić jajko.
    Całość wymieszać i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
    Powstałym sosem polać brokuł.
    Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i zapiekać około 20 minut. 
     

Liczba porcji: 6

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *