Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Krewetki i śmietanowy sos Uli

A teraz przepis dla miłośników owoców morza. Czyli pyszne krewetki i śmietanowy sos. Przepis zawiera: krewetki, śmietanę, masło i czosnek. 
 

Składniki:

  • 330 g krewetek 
  • 2 łyżki masła
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki wina białego
  • 200 g śmietany 18%
  • sól
  • pieprz
  • koperek do dekoracji
 
 

Sposób wykonania:

  1. Obrany czosnek przecisnąć przez praskę.
    Wrzucić go na patelnie z rozgrzanym masłem.
    Lekko przesmażyć po czym dodać oczyszczone krewetki.
    Skropić je sokiem z cytryny i podlać winem.
    Dodać jeszcze sól i pieprz do smaku.
    Trzymać na ogniu około 5 minut, aż krewetki ładnie się zarumienią.
    Wówczas zalać całość śmietaną.
    Dokładnie wymieszać i trzymać jeszcze chwilę na ogniu, aż całość zgęstnieje. 
    Udekorować koperkiem.
     

Liczba porcji: 4

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *