A teraz przepis dla miłośników owoców morza. Czyli pyszne krewetki i śmietanowy sos. Przepis zawiera: krewetki, śmietanę, masło i czosnek.
Składniki:
- 330 g krewetek
- 2 łyżki masła
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki wina białego
- 200 g śmietany 18%
- sól
- pieprz
- koperek do dekoracji
Sposób wykonania:
-
Obrany czosnek przecisnąć przez praskę.Wrzucić go na patelnie z rozgrzanym masłem.Lekko przesmażyć po czym dodać oczyszczone krewetki.Skropić je sokiem z cytryny i podlać winem.Dodać jeszcze sól i pieprz do smaku.Trzymać na ogniu około 5 minut, aż krewetki ładnie się zarumienią.Wówczas zalać całość śmietaną.Dokładnie wymieszać i trzymać jeszcze chwilę na ogniu, aż całość zgęstnieje.Udekorować koperkiem.
Liczba porcji: 4