Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Brokuł zapiekany z jajeczną masą

Poszukujesz ciekawego a zarazem szybkiego przepisu na przygotowanie czegoś smakowitego? Podajemy dziś przepis na pyszną zapiekankę z brokułu. Lista zakupów: brokuły, jajka, marchewka, żółty ser, przyprawy. 
 

Składniki:

  • 740 g świeżych brokułów
  • 1 marchewka 
  • 2 jajka
  • 430 g tartego sera  ementaler
  • 120 g masła
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 cebula
  • 300 ml mleka
  • sól
  • pieprz 

Sposób wykonania:

  1. Brokuł podzielić na różyczki wrzucić do gotującej się, osolonej wody. 
    Gotować około 5 minut po czym go odcedzić.
    W między czasie na patelni rozgrzać masło.
    Oprószyć go mąka i razem przesmażyć.
    Wówczas dodać obraną i posiekaną cebulę.
    Cały czas mieszając wlewać stopniowo mleko.
    Powstałą zasmażkę zdjąć z ognia i doprawić do smaku solą oraz pieprzem. 
    Następnie wbić jeszcze jajka i dokładnie wymieszać.
    Brokuły przełożyć do naczynia do zapiekania.
    Zalać je jajeczna masą.
    Posypać jeszcze obraną marchewką starta na tarce oraz startym serem.
    Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 165 stopni i zapiekać około 30 minut. 
     

Liczba porcji: 6

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *