Pyszny przepis na ryż z szafranem. Piękny kolor i jeszcze lepszy smak. Do wykonania tego przepisu potrzebujesz: ryżu, nitek szafranu, masła, bulionu i czosnku.
Składniki:
- 1 szklanka ryżu risotto
- 1 porcja szafranu
- 1 l bulionu
- 3 łyżki masła
- 1 mała cebula
- 1 ząbek czosnku
- parmezan
- natka pietruszki
- kieliszek białego wytrawnego wina
- oliwa
- pieprz
Sposób wykonania:
-
Obraną cebule posiekać.Czosnek również posiekać, lub przecisnąć przez praskę.Wówczas wrzucić cebulę z czosnkiem na patelnię z rozgrzaną oliwą i masłem.Przesmażyć po czym wsypać ryż.Wymieszać i razem przez chwilę trzymać na ogniu.Następnie zalać całość winem.Nadal gotować do momentu, aż wino odparuje.W między czasie bulion zagotować w osobnym garnku.Wówczas wlać łyżkę wazową do ryżu.Gotować do momentu, aż ryż wchłonie cały płyn.Wówczas wlać kolejną łyżkę i tak do skończenia się bulionu.Na sam koniec dodać jeszcze szafran, masło i parmezan.Dokładnie wymieszać i doprawić do smaku pieprzem.Przed podaniem posypać natką pietruszki.
Liczba porcji: 4