Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Bliny na mące gryczanej

Składniki:

  • 4,5 szkl. mąki gryczanej
  • 2 szkl. mleka
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 2,5 dag drożdży
  • 2 łyżki maki
  • 5 łyżek ciepłej wody
  • 1,5 łyżeczki cukru
  • szczypta soli

Sposób wykonania:

  1. Drożdże pokruszyć i rozpuścić w ciepłej wodzie po czym dodać cukier, sól oraz mąkę.
    Dokładnie wymieszać i odstawić na 10 minut.
    W między czasie do maki wlać mleko, dodać 3 żółtka, cukier oraz sól.
    Całość wymieszać po czym dodać jeszcze rozczyn i dokładnie połączyć.
    Odstawić na 3 godziny.
    Po tym czasie dodać białka ubite na sztywną pianę.
    Z powstałego ciasta smażyć placki jak naleśniki.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *