Składniki:
- 4 jajka
- 1 margaryna
- olejek do ciasta
- 2 galaretki
- 1,5 szkl. cukru
Biszkopt:
- 4 jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szkl. mąki
- ½ szkl. cukru pudru
- sok z cytryny
Sposób wykonania:
- Żółtka utrzeć razem z cukrem po czym nie przerywając ucierania dodać mąkę, proszek do pieczenia oraz 4 łyżki gorącej wody.
Całość dokładnie wymieszać i na koniec dodać białka ubite na sztywną pianę, delikatnie popaczyć.
Przelać ciasto do formy i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni na około 1 godziny.
W między czasie margarynę utrzeć razem z cukrem w trakcie dodając po 1 żółtku.
Następnie galaretkę przyrządzić według opisu na opakowaniu , gdy zacznie tężeć dodać ją do jajecznej masy.
Wymieszać i na koniec dodać jeszcze białka ubite na sztywna pianę, delikatnie połączyć.
Doprawić do smaku olejkiem i rozsmarować na biszkopcie.