Składniki:
- 4 jajka
- 4 łyżki cukru pudru
- 3 łyżki mąki
- 4 łyżki kwaśnej Smetany
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- truskawki
- 1 szkl. śmietanki kremowej
- łyżeczka cukru pudru
- ½ łyżeczki cukru waniliowego
- masło
- tarta bułka
Sposób wykonania:
- Żółtka utrzeć z cukrem po czym dodać śmietankę apotem mąkę i proszek do pieczenia.
Gdy składniki się połączą dodać białka ubite na sztywną pianę, delikatnie połączyć.
Ciasto wylać do formy wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni i piec około 30 minut.
Po upieczeniu przekroić blat na dwie części, każdą posmarować grubą warstwę bitej śmietany z dodatkiem cukru pudru i cukru waniliowego.
Na sam koniec rozłożyć truskawki.