Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Biszkopt z bitą śmietaną i truskawkami

Składniki:

  • morele
  • 3 jajka
  • 1 szkl. cukru pudru
  • 1 szkl. mąki
  • łyżka oliwy
  • 1 łyżeczka octu
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • tłuszcz do formy
  • tarta bułka
  • cukier puder

Sposób wykonania:

  1. Białka razem z cukrem ubić na sztywną po czym nie przerywając mieszania dodawać stopniowo żółtka a na sam koniec dodać oliwę oraz ocet.
    Ubijać jeszcze około2  minut a po tym czasie dodać mąkę oraz prożek do pieczenia, wymieszać.
    Przełożyć ciasto do formy wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą.
    Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni i piec około 40 minut.
    Po upieczeniu przekroić ciasto na dwa płaty, ułożyć na jednym morele , które przykryć warstwą bitej śmietany.
    Przykryć drugim blatem i posypać wierzch cukrem pudrem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *