Składniki:
- morele
- 3 jajka
- 1 szkl. cukru pudru
- 1 szkl. mąki
- łyżka oliwy
- 1 łyżeczka octu
- łyżeczka proszku do pieczenia
- tłuszcz do formy
- tarta bułka
- cukier puder
Sposób wykonania:
- Białka razem z cukrem ubić na sztywną po czym nie przerywając mieszania dodawać stopniowo żółtka a na sam koniec dodać oliwę oraz ocet.
Ubijać jeszcze około2 minut a po tym czasie dodać mąkę oraz prożek do pieczenia, wymieszać.
Przełożyć ciasto do formy wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni i piec około 40 minut.
Po upieczeniu przekroić ciasto na dwa płaty, ułożyć na jednym morele , które przykryć warstwą bitej śmietany.
Przykryć drugim blatem i posypać wierzch cukrem pudrem.