Składniki:
- kostka masła
- 1 szkl. cukru pudru
- 4 żółtka
- jajko
- 5 dag drożdży
- ½ szkl. mleka
- ½ szkl. zsiadłego mleka
- 3 szkl. mąki pszennej
- łyżeczka proszku do pieczenia
- łyżeczka cukru waniliowego
- szczypta soli
- tłuszcz do formy
- śliwki
- cukier puder
Sposób wykonania:
- Masło utrzeć razem z cukrem pudrem po czym nie przerywając mieszania dodawać stopniowo jajka, żółtka, cukier waniliowy, sól oraz drożdże.
Całość dokładnie wymieszać po czym dodać jeszcze mleko, kefir oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Powstałe ciasto przelać do formy wysmarowanej tłuszczem.
Wierzch wyrównać i ułożyć na nim połówki śliwek jedna obok drugiej.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec około 50 minut.
Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.