Składniki:
• 0,5 kg. mięsa mielonego,
• marchew,
• cebula,
• liść laurowy, ziele angielskie,
• jajko,
• namoczone pół bułki,
• śmietana,
• mąka, woda,
• sól, pieprz, jarzynka,
• pietruszka, koper,
Sposób przyrządzenia:
Z mięsa, bułki, jajka, przypraw i cebuli w kostkę wyrabiamy "ciasto"
Gotujemy wywar, marchew startą na wiórki, liść laurowy, ziele angielskie, sól, jarzynka, kiedy marchew zmięknie robimy małe klopsiki i wrzucamy na wrzątek, gotujemy parą minut i zaprawiamy śmietaną i mąką z woda, można wrzucić natkę pietruszki i koperek. Do mięsa można dodać zmiażdżony ząbek czosnku, zupa nabierze wyraźnego smaku, podawać z ziemniakami.
Przepis został nadesłany na Drugą Edycję Konkursu Pychotki przez trunksql.