Składniki:
• 25 dag udźca baraniego
• 15 dag szalotki
• 6 ząbków czosnku
• łyżeczka posiekanego świeżego korzenia imbiru
• 2 łyżki oleju sezamowego
• 1/3 szklanki jasnego sosu sojowego
• łyżka wytrawnego czerwonego wina
• łyżeczka przyprawy "jarzynka"
• 4 łyżki oleju sojowego
Sposób przyrządzenia:
Mięso baranie pokroić w szerokie paski nie dłuższe niż 4 cm, ułożyć w misce, zalać zaprawą z wina, 2 łyżek sosu sojowego i 1 łyżki oleju sezamowego.
Główki szalotki podzielić na połówki. Rozgrzać żeliwną patelnię, wlać olej sojowy i doprowadzić do wrzenia. Dodać resztę oleju sezamowego, czosnek, imbir, wymieszać, wrzucić mięso i smażyć, szybko mieszając; po 30 sekundach dodać szalotkę, smażyć kolejne 30 sekund cały czas mieszając; wlać resztę sosu sojowego, wymieszać.
Potrawę wyłożyć na ogrzany półmisek, posypać przyprawą "jarzynka".
Podawać z ryżem na sypko.