Składniki:
- udziec barani
- 4-5 ząbków czosnku
- łyżeczka tymianku
- łyżeczka rozmaryny
- łyżeczka cząbru
- łyżeczka bazylii
- łyżeczka szałwii
- ½ szkl. białego wytrawnego wina
- sól
- 2 łyżki masła
Sposób wykonania:
- Do miseczki wsypać tymianek, rozmaryn, cząber, bazylię oraz szałwię.
Całość wymieszać po czym natrzeć udziec barani powstałą mieszanką ziół.
Natrzeć go jeszcze czosnkiem przeciśniętym przez praskę i wstawić do lodówki na 3 godziny.
Po tym czasie wyjąć baraninę z lodówki i przełożyć do naczynia żaroodpornego wysmarowanego tłuszczem.
Wierzch posypać wiórkami masła i skropić całość winem.
Wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec około 2 godzin.
W trakcie polewać sosem powstałym podczas pieczenia.
Liczba porcji: 6