Składniki:
- 2 jajka
- ½ posiekanej papryczki chili
- 2 łyżki wody
- ½ pokrojonej w pół plastry cebuli
- 1 łyżka oleju
- 2 łyżki ulubionego sosu
Sposób przyrządzenia:
Wymieszać jajka, wodę, chili, cebulę, przyprawić solą. Niedużą miseczkę posmarować obficie olejem, wlać do niej masę jajeczną. W dużym rondlu umieścić miseczkę, nalać wody tak aby sięgała 1 do 2 cm nad dno rondla. Wodę w rondlu doprowadzić powoli do wrzenia, przykryć pozostawiając szparę aby para się ulatniała, a nie skraplała na pokrywie. Powoli gotować 8 minut. Tak przygotowane jajka wyłożyć na talerzyk, polać sosem, ewentualnie posypać zieleniną i podawać. Jako dodatek znakomicie pasuje białe lub razowe pieczywo z masłem.