Składniki:
- 2 porcje dorsza
- zielona pietruszka
- cytryna w plastrach
- masło
Marynata:
- 6 łyżek sosu sojowego
- 5 łyżek miodu
- 1 łyżka białego wytrawnego wina
- 1 łyżka wody
Sos:
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka musztardy
Sposób przyrządzenia:
Składniki marynaty zmiksować, zmiksować także składniki sosu. Porcje dorsza dokładnie pokryć marynatą, odstawić na 30 minut. Po tym czasie porcje osuszyć papierowym ręcznikiem kuchennym. Dociąć odpowiednio duże kawałki folii aluminiowej do pieczenia. Folię nasmarować cienko masłem, położyć na niej kilka gałązek pietruszki zielonej i plasterek cytryny, dokładnie zawinąć. Piec na grillu lub w piekarniku nagrzanym do temperatury 160 stopni C po 15 minut z każdej strony. Podawać natychmiast po przyrządzeniu z zieleniną jako dodatkiem oraz sosem.