Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Zapiekanka z ryżu z wiśniami

Składniki:

  • 1 ½ szkl. ryżu
  • 1 ½ szkl. mleka
  • 1 ½ szkl. wody
  • 500g wiśni
  • 4 łyżki masła
  • sól
  • skórka z1/2 cytryny
  • 2 łyżki cukru
  • 3 jajka
  • bułka tarta

    Sposób wykonania:
    Ryż zalać mlekiem i ½ szkl wody, dodać masło, skórkę z cytryny oraz sól po czym ugotować na miękko.
    W między czasie wydrylować wiśnie.
    Następnie rozgrzane masło wymieszać z żółtkami oraz cukrem pudrem po czy dodać ryż oraz wiśnie.
    Całość dokładnie wymieszać i przełożyć do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem i posypanego bułką tartą.
    Wsławić do rozgrzanego piernika i zapiec.

    Przepis nadesłany na Wiosenny konkurs wegetariański przez Ola

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *