Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Migdałowe ciasteczka w wafelkach

Składniki:

  • 250 g migdałów
  • 200 g bardzo miałkiego cukru
  • 150 g cukru pudru
  • 2 łyżki skandyzowanej skórki pomarańczowej
  • kilka kropel esencji migdałowej
  • 1 białko
  • wafle opłatkowe

    Sposób wykonania:
    Migdały uprażyć w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez ok. 3-4 minuty po czym je utrzeć w moździerzu.
    Następnie dodać do nich oba rodzaje cukru, esencje migdałową, skórkę pomarańczową oraz białka ubite na sztywna pianę.
    Całość dokładnie wymieszać.
    Z powstałej masy uformować romby, które układać na waflach a te na blasze.
    Odstawić w chłodne miejsce na 10 godzin.
    Po tym czasie wstawić do piekarnika rozgrzanego do 150 stopni i piec ok. 1 godziny.
    Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

  • Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *