Składniki na ciasto:
- 15 g świeżych drożdży lub 1 torebka suszonych drożdży (7g)
- 150 ml ciepłej wody
- 300 g mąki
- 1 łyżeczka soli
Nadzienie:
- 250 g obranych pomidorów
- 250 g mozzarelli pokrojonej na plasterki
- 6 filetów anchois
- 1 łyżka kaparów
- 3 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka majeranku
Przygotowanie ciasta:
Drożdże zalać połową ciepłej wody, dokładnie wmieszać i odstawić na 10 minut do wyrośnięcia.
Następnie mąkę wymieszać z solą i dodać do niej drożdże oraz resztę wody.
Całość dokładnie wyrobić aby powstało gładkie, elastyczne ciasto z którego uformować kulę.
Kulę tą rozwałkować na cienki placek, który przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto ponownie wyrabiać ok. 1 minuty.
Z ciasta znów uformować kulę, którą rozpłaszczyć formując koło rozciągając ciasto na grubość nas satysfakcjonującą.
Zlepić brzegi aby nadzienie nam nie wyciekło.
Ułożyć ciasto na okrągłej blasze posmarowanej tłuszczem i odstawić ciasto na 10 minut aby trochę odpoczęło.
Następnie ułożyć na cieście rozdrobnione pomidory, potem mozzarellę, anchois a na koniec kapary.
Skropić całość oliwą i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na 12 minut.
Po tym czasie posypać pizze jeszcze majerankiem i dokończyć pieczenie.