Składniki:
- 250g tofu
- 8 łyżek sosu sojowego
- 4 łyżki sosu słodko kwaśnego ze słoika
- pęczek dymki
- 2 papryki czerwone
- 4 małe marchewki
- 350g kawałków ananasa z puszki
- 150g kiełków sojowych
- 3 łyżki oleju sezamowego
- 2 łyżeczki maki ziemniaczanej
- 3 łyżki keczupu
- 5 łyżek octu z sherry
Sposób przyrządzenia:
Tofu pokroić w kostkę i polać marynatą z 3 łyżek sosu sojowego wymieszanego z sosem słodko kwaśnym, odstawić na 30 minut. Dymkę oczyścić, umyć, ukośnie pokroić w krążki. paprykę pokroić na paski. Kawałki ananasa osączyć na sitku, kiełki sojowe opłukać i osączyć. W woku rozgrzać olej, wrzucić do niego warzywa, mieszając smażyć je ok 3 minut. Warzywa powinny zachować swoją jędrność. Tofu dodać razem z marynatą do warzyw i smażyć wszystko 2 minuty. Składniki w woku wymieszać z kawałkami ananasa, kiełkami sojowymi i podgrzać jeszcze 2 minuty. Mąkę ziemniaczaną rozprowadzić w niewielkiej ilości wody, wymieszać z keczupem, pozostałym sosem sojowym i octem z sherry, wlać do woka, raz zagotować. Podawać od razu.
Przepis nadesłany na konkurs "Wiosenny konkurs wegetariański" przez rfima