Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tofu z warzywami

Składniki:

    • 250g tofu
    • 8 łyżek sosu sojowego
    • 4 łyżki sosu słodko kwaśnego ze słoika
    • pęczek dymki
    • 2 papryki czerwone
    • 4 małe marchewki
    • 350g kawałków ananasa z puszki
    • 150g kiełków sojowych
    • 3 łyżki oleju sezamowego
    • 2 łyżeczki maki ziemniaczanej
    • 3 łyżki keczupu
    • 5 łyżek octu z sherry

    Sposób przyrządzenia:
    Tofu pokroić w kostkę i polać marynatą z 3 łyżek sosu sojowego wymieszanego z sosem słodko kwaśnym, odstawić na 30 minut. Dymkę oczyścić, umyć, ukośnie pokroić w krążki. paprykę pokroić na paski. Kawałki ananasa osączyć na sitku, kiełki sojowe opłukać i osączyć. W woku rozgrzać olej, wrzucić do niego warzywa, mieszając smażyć je ok 3 minut. Warzywa powinny zachować swoją jędrność. Tofu dodać razem z marynatą do warzyw i smażyć wszystko 2  minuty. Składniki w woku wymieszać z kawałkami ananasa, kiełkami sojowymi i podgrzać jeszcze 2 minuty. Mąkę ziemniaczaną rozprowadzić w niewielkiej ilości wody, wymieszać z keczupem, pozostałym sosem sojowym i octem z sherry, wlać do woka, raz zagotować. Podawać od razu.
    Przepis nadesłany na konkurs "Wiosenny konkurs wegetariański" przez rfima

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *