Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Faszerowane bakłażany

Składniki:

  • 80 dag bakłażanów,
  • 15 dag ryżu,
  • 3 łyżki tłuszczu,
  • cebula,
  • 4 dag grzybów suszonych,
  • pół szklanki śmietany,
  • 1,5 łyżki mąki,
  • 2 jaja,
  • sól,
  • pieprz,
  • przyprawa do zup

Sposób wykonania:
Bakłażany obrać ze skóry, podzielić na połowy, wydrążyć i sparzyć wrzątkiem. Ryż ugotować na sypko i ostudzić. Cebulę posiekać i przesmażyć grzyby ugotować i posiekać; dodać do ryżu. Masę doprawić, dodać jaja. Połówki bakłażanów oprószyć mąką i napełnić przygotowanym farszem. Włożyć do naczynia, podlać wywarem z grzybów i dusić do miękkości. Następnie podprawić śmietaną z mąką. Podawać z ziemniakami.
Przepis nadesłany na „Wiosenny konkurs wegetariański” przez rfima

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *