Składniki:
- 80 dag bakłażanów,
- 15 dag ryżu,
- 3 łyżki tłuszczu,
- cebula,
- 4 dag grzybów suszonych,
- pół szklanki śmietany,
- 1,5 łyżki mąki,
- 2 jaja,
- sól,
- pieprz,
- przyprawa do zup
Sposób wykonania:
Bakłażany obrać ze skóry, podzielić na połowy, wydrążyć i sparzyć wrzątkiem. Ryż ugotować na sypko i ostudzić. Cebulę posiekać i przesmażyć grzyby ugotować i posiekać; dodać do ryżu. Masę doprawić, dodać jaja. Połówki bakłażanów oprószyć mąką i napełnić przygotowanym farszem. Włożyć do naczynia, podlać wywarem z grzybów i dusić do miękkości. Następnie podprawić śmietaną z mąką. Podawać z ziemniakami.
Przepis nadesłany na „Wiosenny konkurs wegetariański” przez rfima