Składniki:
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 12 dag kiełbasy linguica
- 3 ząbki czosnku
- 1 szkl. pokrojonych pomidorów z puszki
- 450 g białej fasoli z puszki
- 1 szkl. wytrawnego czerwonego wina
- 24 drobne małże
- 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
- sól
- pieprz
- 2 szkl. grzanek
Sposób wykonania:
- Na rozgrzany tłuszcz wrzucić kiełbasę oraz posiekany czosnek, smażyć ok. 2 minut.
Następie dodać fasolę pomidory oraz wino.
Całość wymieszać i trzymać na ogniu ok. 3 minut, wówczas dodać małże.
Pozostawić na ogniu pod przykryciem do momentu, aż małe się otworzą.
Na koniec dodać posiekaną pietruszkę i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Przed podaniem posypać każdą porcje grzankami.