Składniki:
- 3 gałązki bazylii
- ½ kg świeżego mięsa kraba
- 1 szkl. kwaśnej śmietany
- pieprz
- 1 szkl. oleju
- 2 szkl. mąki
- szczypta soli jodowanej
- 1 jajko
- ½ szkl. oliwy z oliwek
- ½ szkl. wody
Ciasto na makaron:
- 1 szkl. mąki
- szczypta soli jodowanej
- 1 jajka
- 1/3 szkl. oliwy z oliwek
- 1/3 szkl. wody
Sposób wykonania:
- Składniki podane na makron dokładnie wyrobić ze sobą aby powstało gładkie, elastyczne ciasto, które rozwałkować i pokroić na kwadraty o boku 8 centymetrów.
Następnie mięso krabowe pokroić w kostki i wymieszać razem z posiekaną bazylią oraz śmietaną, doprawić do smaku pieprzem.
Powstałe krabowe nadzienie nakładać na ciastowe kwadraty, które złożyć na pół i dokładnie zlepić krawędzie.
Smażyć je na rozgrzanym oleju aż nabiorą złotego koloru.