Składniki:
- 2 żółte cebule
- 1 główka czosnku
- 8 pomidorów
- ¼ pęczka bazylii
- ½ pęczka natki pietruszki
- ¼ szkl. oliwy z oliwek
- 8 szkl. bulionu warzywnego
- ½ szkl. wiórków parmezanowych
- 1 łyżka kaprów
- pieprz
Smażony makaron:
- 2 szkl. mąki
- szczypta soli jodowanej
- 1 jajka
- ½ szkl. oliwy z oliwek
- ½ szkl. wody
- 4 szkl. oleju
Sposób wykonania:
- Mąkę przesiać razem z solą.
Następnie jajko roztrzepać dodając oliwę oraz wodę, wówczas przelać całość do mąki.
Całość dokładnie wyrobić aby powstało gładkie, elastyczne ciasto z którego uformować kulę, którą wstawić do lodówki na 1 dzień.
Następnego dnia ciasto rozwałkować na stolnicy oprószonej mąką i pokroić na makron dowalonego kształtu.
Smażyć makaron na rozgrzanym oleju, aż nabierze złotobrązowego koloru.
W między czasie na rozgrzaną oliwę z oliwek wrzucić posiekaną cebulę, trzymać na ogniu ok. 2 minut po czym dodać posiekany czosnek i smażyć kolejne 2 minuty, wówczas dodać pomidory pokrojone w ósemki i zalać całość bulionem.
Pozostawić na ogniu ok. 1,5 godziny.
Po tym czasie dodać posiekane zioła i gotować jeszcze 30 minut.
Zupę podawać ze smażonym makaronem, posypaną kaparami, wiórkami parmezanowymi oraz pieprzem.