Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Karczek pieczony z małymi cebulkami

Karczek wieprzowy jest doskonałym mięsem do pieczenia, można go przyżądzić na wiele sposobów ja podaję jeden z nich.

Składniki:


– Karczek wieprzowy z tucznika bez kości /ok. 1,7 kg /
– Małe cebulki 0.5 kg
– Czosnek 2 główki
– Oliwa z oliwek
– Wegeta
– Sproszkowana ostra papryka

Wykonanie:
Oczyszczony karczek nacinamy ostrym nożem do połowy grubości mięsa co 2 cm tak aby powstały „kieszenie” do których włożymy cebulki.

Marynata: obrany czosnek przeciskamy dokładnie przez wyciskacz do małej miseczki, dodajemy wegetę wedetę ostrą paprykę i dwie łyżki oliwy. Wszystko razem rozcieramy łyżką aż powstanie pasta. Ponacinany karczek dokładnie nacieramy i odstawiamy w chłodne miejsce na 24 godz.

Żaroodporne naczynie (z przykrywką) smarujemy oliwą i wkładamy karczek, do powstałych „kieszeni” wkładamy małe cebulki jak najgłębiej się da, z wierzchu mięsa usuwamy nadmiar marynaty żeby się nie przypaliła podczas zapiekania bo potrawa nabierze goryczki. Piekarnik nagrzewamy do 210 stopni z użyciem górnej grzałki i opiekacza, wstawiamy karczek na ok. 15 min żeby się lekko zrumienił.
Po zapieczeniu podlewamy mięso wodą do 1/3 wysokości nakrywamy pokrywką i pieczmy w temp. 180-190 stopni 2.5 godz.
W międzyczasie obieramy małe ziemniaczki smarujemy oliwą, posypujemy wegetą i szczyptą ziół prowansalskich. Każdy ziemniak zawijamy w folie aluminiową /w cukierka/ i wkładamy do piekarnika. Ziemniaczki powinny piec się ok. godziny podajemy w foli wraz porcjami mięsa podzielonymi zgodnie z nacięciami.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *