Składniki:
- 2,5 szklanki mąki
- 1/2 szklanki cukru
- 2 jajka
- 2 żółtka
- 20 dag margaryny
- 3 łyżki mleka
- 3 łyżki miodu
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 2 budynie śmietankowe (na 0,5l mleka)
- 0,5 szklanki cukru
- 750 ml mleka
- 1 cukier waniliowy
- 10 dag margaryny
- orzechy włoskie
- 3 łyżki śmietany (18-22%)
- 3 łyżki cukru
- 3 łyżki kakao
Krem:
Polewa:
Sposób wykonania:
Margarynę posiekać z mąką, dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Podzielić na 3 części, rozwałkować i upiec trzy rumiane placki (piec każdy 15 minut, temp. 180st.C, blaszka ok. 30x20cm) Orzechy rozdrobnić, sprażyć na patelni. Budynie ugotować z cukrem na mleku. Do gorącego budyniu dodać 10 dag margaryny i wymieszać. Połowę gorącego budyniu wyłożyć na upieczonym i wystudzonym placku. Posypać orzechami. Przykryć drugim plackiem. Wyłożyć resztę budyniu, orzechy i przykryć ostatnim plackiem. Wystudzić. Śmietanę wymieszać z cukrem i kakao, zagotować ciągle mieszając. Posmarować na cieście, posypać zmielonymi orzechami lub wiórkami kokosowymi. Najlepiej smakuje następnego dnia.
Przepis został nadesłany na konkurs "Ekspresowy konkurs bakaliowy" przez mariwanna