Składniki:
- 40 dag grochu
- 1 cebula
- 10 dag wędzonego boczku
- 5 dag suszonych grzybów
- pieprz
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki śmietany
- 30 dag ziemniaki
- 3 jajka
- bułka tarta
- 1 łyżka oleju
- tłuszcz
Sposób wykonania:
- Groch oraz grzyby zalać wodą w oddzielnych naczyniach i odstawić na noc.
Następnego dnia ugotować w wodach w których się moczyły.
W między czasie boczek oraz cebule pokroić w kosteczkę i zeszklić na rozgrzanym tłuszczu,.
Następnie odcedzony groch zemleć 3 razy w maszynce grzyby pokroić paseczki, dodać razem z wywarem grzybowym do cebuli i boczku.
Dodać jeszcze śmietanę z przyprawami, jajka oraz bulkę tartą.
Całość dokładnie wyrobić.
Naczynie żaroodporne wysmarować tłuszczem ,posypać bułką tartą i wyłożyć plasterkami ziemniaków, po czym wyłożyć naszą masę.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec ok. 40-60 min.Przepis nadesłany na konkurs "Znak Makłowicza" przez Oskara