Składniki:
- 2 szalotki
- ½ pęczka selera naciowego
- 4 gałązki natki pietruszki
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 szkl. pasty z pieczonego czosnku
- 7 1/2l bulionu warzywnego
- grzanki
Sposób wykonania:
- Nie obrane główki czosnku poprzecinać w poprzek na pół po czym ułożyć go na blasze wysmarowanej oliwą z oliwek przecięciem do dołu.
Przykryć dokładnie naczynie folią aluminiową i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni, piec ok. 10 min do miękkość czosnku.
Miękki czosnek wyjąć z piekarnika, obrać i rozetrzeć na pastę.
W dużym rondlu podgrzać oliwę ok. 2 min, wówczas wrzucić na nią posiekane szalotki, oraz drobno pokrojony seler oraz pastę z czosnku.
Całość wymieszać i trzymać na ogniu ok. 1 min po czym wlać bulion i pozostawić na ogniu ok. 1 godz.
Gotową zupę przelać do miseczek, posypać grzankami.
Przepis nadesłany na konkurs „Znak Makłowicza” przez Beata