Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Śledziowy pasztet a zimno

Składniki:

  • 30 dag filetów śledziowych
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • 1-2 cebule
  • 1-2 kwaskowe jabłka
  • 10 dag pieczywa tostowego
  • garść posiekanej natki pietruszki
  • ocet winny
  • 2-3 łyżki oliwy
  • pieprz

    Sposób wykonania:
    Pieczywo zalać wodą z dodatkiem octu i odstawić do napęcznienia wówczas przetrzeć przez sito.
    Następnie obrane jabłko zetrzeć na tarce, które skropić sokiem z cytryny a jajka, śledzie i cebulę pokroić w drobną kostkę.
    Wszystkie składniki wymieszać z sobą dodając oliwę.
    Doprawić do smaku i posypać dużą ilością posiekanej zieleniny.
    Wstawić do lodówki na ok. 2-3 godz.

    Przepis nadesłany na konkurs "Znak Makłowicza" przez Justyna J

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *