Składniki:
- 1,5 kg mielonej, chudej wołowiny
- 1 łyżeczka oliwy
- 1 szklanka posiekanej drobniutko cebuli
- ½ szklanki drobno posiekanej marchewki
- 2 rozgniecione w prasce ząbki czosnku
- 1 szklanka pikantnego keczupu
- 1 szklanka utartych krakersów
- 2 łyżki dobrej musztardy
- 1 łyżeczka sosu sojowego
- 2 jajka
- sól, pieprz, ulubione zioła do smaku
Sposób przyrządzenia:
Na patelni rozgrzać oliwę, dodać cebulkę, marchewkę, czosnek, zioła, smażyć mieszając 2 minuty. Dodać ½ szklanki keczupu, wymieszać. W misce wymieszać składniki z patelni, mielone mięso, krakersy, przyprawy i jajka. Tak przygotowaną masą mięsną napełniać posmarowane olejem formy do mufinków, posmarować gorę keczupem. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 175 stopni C przez 25 minut. Podawać na gorąco z ulubionymi dodatkami.