Składniki:
- 700 g miąższu z dyni
- 250 g suszonych moreli
- kieliszek białego wytrawnego wina
- 2 cebule
- ¾ szkl. posiekanych orzechów włoskich
- ćwierć łyżeczki mielonych goździków
- ½ łyżeczki mielonego cynamonu
- sól
- szczypta cukru
- 2 łyżki masła
- 1-2 łyżki posiekanej natki pietruszki
Sposób wykonania:
Pokrojoną dynię zalać niewielką ilością gorącej wody i trzymać na ogniu pod przykryciem ok. 30 min. po czym odcedzić i wymieszać razem z cynamonem i goździkami.
Następnie morele zagotować w winie po czym wyjąć i pokroić w paski.
Cebule posiekać i zeszklić na rozgrzanym maśle, wówczas wrzucić dynię oraz morele i zalać wywarem z moreli.
Całość delikatnie wymieszać i dusić przez kilka minut.
Doprawić do smaku solą oraz cukrem i połączyć z orzechami.
Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki.