Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Morele duszone z dynią Jakuba

Składniki:

  • 700 g miąższu z dyni
  • 250 g suszonych moreli
  • kieliszek białego wytrawnego wina
  • 2 cebule
  • ¾  szkl. posiekanych orzechów włoskich
  • ćwierć łyżeczki mielonych goździków
  • ½  łyżeczki mielonego cynamonu
  • sól
  • szczypta cukru
  • 2 łyżki masła
  • 1-2 łyżki posiekanej natki pietruszki

Sposób wykonania:
Pokrojoną dynię zalać niewielką ilością gorącej wody i trzymać na ogniu pod przykryciem ok. 30 min. po czym odcedzić i wymieszać razem z cynamonem i goździkami.
Następnie morele zagotować w winie po czym wyjąć i pokroić w paski.
Cebule posiekać i zeszklić na rozgrzanym maśle, wówczas wrzucić dynię oraz morele i zalać wywarem z moreli.
Całość delikatnie wymieszać i dusić przez kilka minut.
Doprawić do smaku solą oraz cukrem i połączyć z orzechami.
Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *