Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kołduny Leszka

Składniki:

  • 0,5 kg bardzo tłuste, możliwe do dostania mięso wołowe ( z kością, antrykot, szponder), po obraniu z kości, ścięgien i błon
  • 0.5 kg mięsa wołowego (polędwica, ligawa, udziec)
  • 1 średnia cebula
  • 5  ząbków czosnku
  • 1 łyżka majeranku
  • sól
  • pieprz
  • ciasto na pierogi

Sposób przyrządzenia:
Wspaniałe litewskie kołduny wykonywane są z wołowiny, baraniny z dodatkiem wołowego łoju lub szpiku. Niestety w wielu naszych miejscowościach nie jest możliwe dostanie szpiku lub łoju wołowego. Dlatego przygotowałem uproszczoną wersję kołdunów równie smacznych, ale znacznie prostszych w wykonaniu. Mięso zmielić na drobnym sitku. Cebulę posiekać i podsmażyć na oleju na złoty kolor, schłodzić i dodać do mięsa. Dodać majeranek i przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Nakładać surowy farsz na wykrojone szklanką ciasto. Zawijać jak na pierogi po czym łączyć oba końce pieroga formując kształt uszka (można oczywiście formować dowolny kształt). Wrzucać do gotującej się wody (rosołu) i gotować ok. 3 min. od chwili wypłynięcia. Podawać z czystym barszczem lub rosołem. Smacznego.
Przepis został nadesłany na konkurs "Dania wszelakie" przez Leszka K.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *