Składniki:
- 1,5 kg gulaszowego mięsa wieprzowego
- 4 cebule
- pół słoiczka zielonych oliwek
- 4 ząbki czosnku
- 2 łyżki mąki
- olej do smażenia
przyprawy:
- przyprawa do gulaszu
- sól
- majeranek
- ziele angielskie
- listek laurowy
- papryka słodka
Sposób przyrządzenia:
Pokrojone w kostkę mięso usmażyć na oliwie na rumiany kolor. W trakcie smażenia posolić. Potem mięso przełożyć do garnka, dolać trochę wody i dusić z zielem angielskim i listkiem laurowym. Na patelni usmażyć pokrojoną w kostkę cebulę. Gdy się lekko poddusi dodać pokrojone na pół oliwki i całe ząbki czosnku. Przełożyć wszystko do garnka z mięsem, dodać przyprawę do gulaszu i paprykę. Całość dusić ok. 40 minut. Na patelni zrobić ciemną zasmażkę z mąki. Dodać do mięsa razem z majerankiem. Chwilkę jeszcze potrzymać na wolnym ogniu i gotowe.
Przepis nadesłany na konkurs Wakacyjny konkurs Pychotka.pl i Manta. Marzena Gad