Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Bakłażan z mozzarellą

Składniki:

  • 2 bakłażany
  • 4 pomidory
  • łyżka posiekanych liści bazylii
  • 30 dag. mozzarelli
  • łyżka startego parmezanu
  • sól
  • pieprz
  • 3 łyżki oliwy


Sposób przyrządzenia:

Każdy bakłażan pokroić wzdłuż na 6 plastrów i obrać go ze skórki. Posolić i odstawić na 30 minut. Opłukać i wytrzeć. Posmarować z obu stron oliwą i położyć na pergaminie na blasze do pieczenia. Piec 8 minut w temperaturze 200 stopni. Pomidory obrać ze skórki, usunąć pestki, a miąższ posiekać. Dodać bazylię i przyprawić. Na blasze do pieczenia ułożyć 4 największe plastry bakłażana, na każdym z nich ułożyć warstwę pomidorów, plaster mozzarelli, parmezan itd. /na końcu ma być parmezan/.Piec 15 minut w temperaturze 200 stopni, aż się ser zrumieni.
Przepis nadesłany na konkurs Wakacyjny konkurs Pychotka.pl i Manta. Marzena Gad.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *