Składniki:
- 2 bakłażany
- 4 pomidory
- łyżka posiekanych liści bazylii
- 30 dag. mozzarelli
- łyżka startego parmezanu
- sól
- pieprz
- 3 łyżki oliwy
Sposób przyrządzenia:
Każdy bakłażan pokroić wzdłuż na 6 plastrów i obrać go ze skórki. Posolić i odstawić na 30 minut. Opłukać i wytrzeć. Posmarować z obu stron oliwą i położyć na pergaminie na blasze do pieczenia. Piec 8 minut w temperaturze 200 stopni. Pomidory obrać ze skórki, usunąć pestki, a miąższ posiekać. Dodać bazylię i przyprawić. Na blasze do pieczenia ułożyć 4 największe plastry bakłażana, na każdym z nich ułożyć warstwę pomidorów, plaster mozzarelli, parmezan itd. /na końcu ma być parmezan/.Piec 15 minut w temperaturze 200 stopni, aż się ser zrumieni.
Przepis nadesłany na konkurs Wakacyjny konkurs Pychotka.pl i Manta. Marzena Gad.