Składniki:
- 50 dag. wołowiny na pieczeń
- pęczek tymianku
- pęczek rozmarynu
- 2 ząbki czosnku
- pół szklanki oliwy
- sól
- pieprz
- 10 dag. boczku wędzonego
- 30 dag. ziemniaków ugotowanych w mundurkach
Sposób przyrządzenia:
Czosnek obrać i razem z połową tymianku i połową rozmarynu włożyć do moździerza i ucierać tak długo, aż powstanie pasta. Na koniec dodać 2 łyżki oliwy. Resztę ziół posiekać. Mięso posmarować pastą ziołową i posypać posiekanymi ziołami. Marynować 3-4 godziny. Potem mięso opiec na grillu po 4 minuty z każdej strony. Oprószyć solą i pieprzem, włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 15 minut. Przed podaniem odstawić na 2 minuty. Na pozostałej oliwie podsmażyć pokrojony boczek. Dodać pocięte w grube plastry ziemniaki i podsmażyć, przyprawić. Podawać jako dodatek do pieczeni.
Przepis nadesłany na konkurs Wakacyjny konkurs Pychotka.pl i Manta. Marzena Gad