Składniki:
- 4 dzwonki dorsza
- cytryna
- sos worcaster
- sól
- biały pieprz
- włoszczyzna
- 8 łyżek białego wina
Sposób przyrządzenia:
Sokiem wyciśniętym z połowy cytryny polać dzwonki ryby. Skropić je też sosem worcester i posypać solą. Drugą połówkę cytryny pokroić w plasterki. Marchewki, pietruszkę i selera pokroić w kostkę. Pora w średniej grubości krążki. Pokrojone warzywa oprócz pora przełożyć do naczynia. Wlać wino i 2 łyżki wody. Poddusić wszystko na małym ogniu przez 10 minut. Następnie dodać do nich pora i przyprawić solą i pieprzem. Mieszankę warzyw razem z wywarem przełożyć do formy żaroodpornej. Na warzywach ułożyć kawałki ryby i przykryć plasterkami cytryny. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i zapiekać przez około 25 minut. Po tym czasie danie gotowe do podania.
Przepis nadesłany na konkurs Wakacyjny konkurs Pychotka.pl i Manta. Marzena Gad