Składniki:
- 4 plastry wołowiny zadniej
- 3 cebule
- ząbek czosnku
- 2 łyżeczki soli
- 2 łyżki mąki
- 4 łyżki smalcu
- 2 łyżki papryki w proszku
- majeranek suszony
- pół łyżeczki kminku
- 75 dag. ziemniaków
- 4 strąki zielonej papryki
- 4 pomidory
- 8 kiełbasek debreczyńskich lub 40 dag. kiełbasy paprykowej
Sposób przyrządzenia:
Mięso posolić, obtoczyć w mące i usmażyć na smalcu. Przełożyć do rondla. Na tym samym tłuszczu podsmażyć posiekaną cebulę i oprószyć przyprawami. Dodać roztarty czosnek, zalać 1/2 filiżanki wody, zagotować i przelać do garnka z wołowiną. Po 30 minutach duszenia dodać ćwiartki ziemniaków, kawałki kiełbasy, paski papryki i obrane ze skórki ćwiartki pomidorów. Dusić jeszcze ok. 20 minut i gotowe.
Przepis nadesłany na konkurs Wakacyjny konkurs Pychotka.pl i Manta. Marzena Gad