Składniki:
Ciasto:
- 2 szklanki mąki
- ½ szklanki wody
- sól
Farsz:
- 50 dkg filetów z sandacza (okonia, szczupaka, pstrąga)
- 2 cebule
- sól, pieprz
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
Sposób przyrządzenia:
Z przesianej mąki, wody i soli ugnieść elastyczne ciasto, podzielić na porcje po około 4 dkg. Cebulę obrać, leciutko zrumienić na odrobinie masła, zmielić wraz z filetami z ryby w maszynce do mięsa, przyprawić, ewentualnie dodać surowe żółtko. Masę przeprawić, dokładnie wymieszać. Podzielone na porcje ciasto rozwałkować na cienkie okrągłe placuszki, na środek nakładać farsz, dokładnie zlepić brzegi. Smażyć w głębokim oleju przez kilka minut. Podawać gorące.
Przepis nadesłany na konkurs Wakacyjny konkurs Pychotka.pl i Manta. Kinga Rdest