Składniki:
- 3 cukinie
- 25 dag pokruszonej fety
- 4 łyżki oliwy
- cebula pokrojona w kostkę
- 1-2 posiekane ząbki czosnku
- 1/2 szklanki ryżu
- 1/2 szklanki rosołu
- oregano
- natka pietruszki
- parmezan
Sposób przyrządzenia:
Cukinie rozciąć wzdłuż, wydrążyć miąższ, powstałe łódeczki zblanszować, odstawić. Miąższ posiekać. Rozgrzać oliwę, podsmażyć cebulę i czosnek. Dodać ryż, przyprawy i posiekaną cukinię, chwilę smażyć. Wlać gorący rosół, gotować mieszając, aż ryż zmięknie, a płyn odparuje. Dodać zioła i fetę. Napełnić łódeczki, posypać parmezanem i zapiec w piekarniku (200 st.).
Przepis nadesłany na konkurs Wakacyjny konkurs Pychotka.pl i Manta. Dorota Kuper